Tari og Urkedal favoritter i rekordung Eliteklasse

Kan NM-veteranene stikke kjepper i hjulene til tenåringene? Ja, mener Lahlum. Nei, mener Johannessen.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag begynner 1.runde i Landsturneringen i Oslo med hele 668 påmeldte deltakere Selv om NM er en massemønstring der amatørene er i fokus, er det størst forventning knyttet til Eliteklassen hvor noen av Norges aller beste sjakkspillere i år skal kjempe om Hans Majestet Kong Haralds Kongepokal.

LES OGSÅ: Nordstrand i ferd med å smadre deltakerrekorden

Etter uttaket meldte Stig Gabrielsen forfall og ble erstattet av Inge Skrondal.

Da toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall i juni offentliggjorde uttaket, vekket det oppsikt. I tillegg til de 16 som allerede var kvalifisert, valgte Tisdall å ta ut ytterligere åtte spillere. Bare én gang før har NM blitt spilt med 24 deltakere (2009).

Tisdall kommenterte selv valget til Sjakkbloggen:

– Eliteklassen er ofte så liten at vi kan få veldig merkelige oppsett i de siste rundene. Jeg ville derfor ha en større gruppe denne gangen. Med en streng tolkning av reglene – noe jeg er mot – ville NM blitt spilt med kun 16 deltakere. Det ville vært et mareritt for rundeoppsettet med tanke på at det spilles over ni runder, sa Tisdall.

Det er bare tre av elleve stormestere som prioriterer et av årets hjemlige høydepunkter på sjakk-kalenderen. Det blir likevel et spennende felt som barker sammen i Oppsal Arena lørdag ettermiddag.

Lahlum: – Skulle ønske flere fra topp fem var med

Det mener i alle fall Hans Olav Lahlum i en kommentar til Sjakkbloggen. Den folkekjære turneringslederen, organisatoren og sjakk-kommentatoren vil følge årets NM fra sidelinjen og mener det er vidåpent i kampen om kongepokalen.

– Det at hele OL-laget fra Tromsø står over gjør at det blir en ganske åpen situasjon i år. Det ser man på ratingtallene også. Positivt sagt er det et jevnt, åpent og spennende felt. Negativt sagt så skulle man også ønsket at det var litt flere av de på topp fem med.

Stormestrene som faktisk stiller til start i år er alle for veteraner å regne. NM-grossisten Berge Østenstad (50) står med med hele åtte titler. Einar Gausel (51) står med tre titler, mens tidligere junioreuropamester Rune Djurhuus (45) enda ikke har blitt norgesmester.

– Østenstad er den skumleste av GM-ene og alltid en man bør se opp for i NM. Men Gausel er litt på vei opp nå og også en man skal passe seg for, sier Lahlum.

Kan Johan Salomon blande seg inn i toppen? Foto: Tarjei J. Svensen

Kan Johan Salomon blande seg inn i toppen? Foto: Tarjei J. Svensen

Fem tenåringer på startstreken

Det spesielle i år er at hele fem av de 24 deltakerne er 18 år eller yngre. Blant disse har vi arrangørklubbens egen IM Johan Salomon (18), kometen og snart IM Johan-Sebastian Christiansen (17) og IM Kristian Stuvik Holm (17) alle for outsidere å regne. Juniornorgesmester Eivind X. Djurhuus (15) er sønn av Rune og debuterer på øverste nivå.

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten i NM

Av Norges fremste sjakktalenter mangler likevel den kanskje mest lovende av dem alle, OSS-spilleren FM Lars Oskar Hauge (17). Han velger heller å prioriterer en turnering i Spania senere i juli.

Fremst i rekken av Norges mest lovende tenåringer, og kanskje den største favoritten av dem alle, er uansett IM Aryan Tari (16). Etter mye stang inn de siste månedene, blant annet med en knallsterk 3.plass i EnterCard Chess Qualifier, avsluttet den hardtarbeidende Lier-gutten en katastrofeturnering i Sverige sist helg. Der gikk Tari ned over 20 ratingpoeng.

Lahlum: – Aryan har størst kapasitet

Lahlum er blitt usikker på formen til det unge supertalentet som i fjor var nær ved å bli tidenes yngste norgesmester i sjakk. Skulle Tari gå til topps i år, vil han være nummer tre bak Simen Agdestein og Magnus Carlsen.

– Aryan Tari var den man tenkte på som favoritt ut fra rating. Så gjorde han et veldig dårlig resultat i Sverige og man ble veldig i tvil om hvor han står. Aryan er nok den av deltakerne der som har størst kapasitet, men som det er demonstrert, så er han ganske ujevn.

TV 2-kommentatoren klarer derfor ikke å se en klar favoritt i år og mener det vil stå mellom ungdommene Tari fra Vålerenga og SK 1911s regjerende norgesmester Frode Urkedal på den ene siden og de erfarne veteranene Gausel og Østenstad på den andre siden.

LES OGSÅ: ALLE SJAKKBLOGGENS SAKER OM LANDSTURNERINGEN

I fjorårets Landsturnering var det Urkedal som trakk det lengste NM-strået i tett kamp med Tari. I år vil disse to igjen være de fremste kandidatene til å ta et såkalt napp i stormestertittelen, men vil trolig være avhengig av å ta minst 7 poeng på de 9 rundene, forteller Lahlum til Sjakkbloggen.

Aryan Tari (16) kan bli den tredje yngste norgesmesteren i historien. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) kan bli den tredje yngste norgesmesteren i historien. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester og redaktør i Norsk Sjakkblad Leif E. Johannessen, som står over NM til fordel for et bryllup i Tyskland, tror ikke at veteranene kan hamle opp med unggutta.

– Jeg tror stormestertrioen Gausel, Østenstad og Djurhuus skal få det tøft mot den yngre garde. Det blir fort et race mellom Urkedal og Tari som i fjor. De er favorittene.

Tari, Urkedal og Fossan, fjorårets topp tre. Foto: Bjørn Berg Johansen

Tari, Urkedal og Fossan, fjorårets topp tre. Foto: Bjørn Berg Johansen

– Se opp for Elsness

Men hvem blir overraskelsen? Lahlum nevner Christiansen og Salomon som outsidere, og Atle Grønn og Erik Fossan som ujevne spillere som tidligere har prestert godt. Fossan tok 3.plassen i Trondheim i fjor, mens Grønn gjorde det samme i Lillehammer i 2013.

Det er likevel én ung Alta-spiller som har vist imponerende resultater i det siste og som Lahlum mener det er verdt å merke seg:

– En åpenbar IM-napp-kandidat er Erlend Mikalsen. Han har to resultater som begge var på IM-nappnivå, men som ikke ble napp av to ulike årsaker. Den ene fordi han hadde walkover, den andre fordi det ikke var nok utlendinger med.

Mikalsen var i utgangspunktet ikke kvalifisert for Eliteklassen, men kom med etter å ha sendt søknad til toppsjakksjef Tisdall.

Frode Elsness har hatt et par nedturer på sjakkbrettet så langt i år, blant annet i Haugesund der det ble tap for Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

Frode Elsness har hatt et par nedturer på sjakkbrettet så langt i år, blant annet i Haugesund der det ble tap for Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

En annen spiller som heller ikke skal undervurderes, er Frode Elsness. Norgesmesteren fra 2008 er bare ett napp unna å få den attraktive stormestertittelen. Sjakkbladredaktør Johannessen har troa på fastlegen:

– Se opp for Frode! Han spiller alltid godt i NM, spesielt i år når han er på hjemmebane i Oslo.

Lahlum er litt mer usikker på hva 42-åringen kan finne på:

– Det blir spennende å følge Elsness. Etter nappet på Fagernes for halvannet år siden, har han stort sett bare gjort det dårlig. Det ser man også på ratingen hans i det siste.

Toppsjakksjef Tisdall avslører sin spådom som neppe vil skape sjokkbølger i sjakk-Norge.

– Jeg forventer at ungene vil skape noen overskrifter.

Alle partiene i Eliteklassen vil kunne følges direkte via Live Chess Norway fra lørdag klokken 16.00. I tillegg overføres seks partier fra Junior, Mester og Senior A.

(Besøkt 632 ganger, 1 besøk i dag)