Skikkelig mageplask for Magnus Carlsen i Norway Chess

11 dager med Norway Chess er over. Det endte med fullstendig mageplask for vår egen verdensmester i Norway Chess. 

Alle gode ting er tre, er det noe som heter. For Magnus Carlsen var den tredje utgaven av Norway Chess karriereverste med god margin. Med seier i siste runde kunne Carlsen ha reddet litt av skalpene som var igjen, men i stedet endte det med en skikkelig kalddusj.

At tapet kom for sin egen kamerat og hjelper Jon Ludvig Hammer, gjør neppe skuffelsen noe mindre.

Jeg har tidligere skrevet om 24-åringens utrolige stabilitet i turneringsspill. 17 strake plasseringer blant de to beste viser en nesten umenneskelig stabilitet ingen ingen andre toppspillere kan vise til. Det har vært litt mystisk og jeg har lurt på hvordan det er mulig. Alle toppspillere har svake resultater en gang i blant. Bare ikke Magnus. Inntil nå.

Sjakkbloggen fulgte Norway Chess for VG denne uken. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakkbloggen fulgte Norway Chess for VG denne uken. Foto: Tarjei J. Svensen

Joda, Magnus har gått på noen stygge blemmer han også, men stort sett bare i lagturneringer. I turneringer på hjemmebane har den regjerende verdensmesteren mistet 38 ratingpoeng på sine fire siste turneringer.

  • Norway Chess 2015: 7. plass (-22 ratingpoeng)
  • Sjakk-OL 2014: (-7 ratingpoeng)
  • Norway Chess 2014: 2. plass (-4 ratingpoeng)
  • Norway Chess 2013: 2. plass (-4 ratingpoeng)

– Det er vanskeligere å spille hjemme. Det er flere folk og det er mer støy. Nå skal jeg sitere mamma av alle ting: «prestasjon er potensialet minus forstyrrelser». Her er det mye forstyrrelser. Det er flere som vil ha en bit av deg. Det er ikke vanlig i sjakken at det er så mange tilskuere. Folk snakker norsk, man skal fronte sjakken i Norge og det er mye media her, kommenterte en veldig glad Jon Ludvig Hammer til VG.

Jon Ludvig Hammer rotet bort mange gode partier i løpet av Norway Chess, men partiet i siste runde var hans livs beste. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer rotet bort mange gode partier i løpet av Norway Chess, men partiet i siste runde var hans livs beste. Foto: Tarjei J. Svensen

Men ingen av Carlsens resultater har vært på langt nær så svake som årets Norway Chess. Å gå ned 22 ratingpoeng på ni partier er enormt, selv for en spiller så suveren som Magnus. De siste fem årene er det eneste resultatet sammenlignbare resultatet sjakk-OL i 2010, der han gikk ned hele 15 ratingpoeng.

Her er oversikten VG fikk av meg:

 1. Junior-NM (2001): – 18,75
 2. OL i Khanty-Mansiysk (2010): – 15,30
 3. Corus (2007): – 14,50
 4. Spansk lagmesterskap (2005): – 13,70

Men kjenner jeg verdensmesteren rett, vil han snarest mulig slå tilbake. Med et brak. Og det blir flere sjanser i løpet av året.

22.august begynner Sinquefield Cup i St. Louis i USA før Grand Chess Tour avsluttes med London Chess Classic 3. desember.

Og hvem vet. Kanskje spiller Magnus også EM for landslag for Norge på Island i november?

Veselin Topalov på Utstein Kloster. Foto: Tarjei J. Svensen

Veselin Topalov på Utstein Kloster. Foto: Tarjei J. Svensen

Selv er jeg veldig glad for å se at Veselin Topalov vant Norway Chess. Han er kanskje den mest sympatiske og mest omgjengelige av spillerne i sjakkverdenen. I tillegg spiller han trolig den mest underholdende og publikumsvennlige sjakken.

Da kan jeg tilgi ham for at han valgte å sikre 1.plassen og 590.000 kroner med en usedvanlig tam 17-trekks remis mot toeren Viswanathan Anand.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 573 ganger, 1 besøk i dag)