Afras (11) med sjokkremis mot verdensstjerne i London

Afras Mansoor i Haugesund forrige helg. Foto: Tarjei J. SvensenAfras Mansoor i Haugesund forrige helg. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg visste ikke at han var så dårlig, sa 11-åringen etter remisen mot nummer 48 i verden.

av Tarjei J. Svensen

Søråshøgda ungdomssjakklubb fra Bergen er for tiden i London for å delta i finalen i Yes2Chess, en internasjonal skolesjakkturnering der over 30.000 barn fra hele Skandinavia, Spania, Portugal, Tyskland, England og USA har forsøkt å kvalifisere seg.

Mens prosjektet sponses av Barclaycard i Storbritannia, har kredittkortselskapet EnterCard gitt et bidrag i Norge og etter seieren i den norske finalen, dekker selskapet hele turen for Bergenslaget.

I en pressemelding skriver Melita Ringvold, ansvarlig for konsernkommunikasjon og samfunnsansvar i EnterCard:

EnterCard håper premien kan være en gulrot som inspirerer flere unge til å lære seg sjakk. Ungene som har deltatt i sjakk-NM her i helgen utvikler analytiske egenskaper som vår bransje trenger. Når de skal representere Norge og møte andre europeiske lag i Yes2Chess finalen i London får de også testet engelskkunnskapene. Vi ønsker dem lykke til!

Laget fra Bergen ble nummer tre i den norske finalen, men da Korsvoll fra Oslo prioriterte nordisk mesterskap og Lassa fra Stavanger var for gamle, fikk Søråshøgda en ny sjanse.

I finalen endte laget på bronseplass etter en knusende 5-0-seier over Danmark. Det norske laget, som har spillere med ett år igjen i klassen, vant dessuten den prestisjetunge matchen mot laget fra Sverige. Søråshøgda ble kun slått av de de suverene vinnerne fra USA, mens Portugal kapret 2.plassen.

Fra venstre: Nicholas Sunde, Liam Jansson Rønnestad, Afras Mansoor, Ariza Hina (søsteren til Afras) og Torbjørn Krogstad Hystad. Foto: Ole Valaker

Fra venstre: Nicholas Sunde, Liam Jansson Rønnestad, Afras Mansoor, Ariza Hina (søsteren til Afras) og Torbjørn Krogstad Hystad. Foto: Ole Valaker

På laget til Søråshøgda stiller Nicholas Sunde, Liam Jansson Rønnestad, Afras Mansoor, Ariza Hina og Torbjørn Krogstad Hystad. Fire av disse går i 5. klasse, mens én går i 4.klasse.

Bergensgutt kjempet som en løve mot stormester

Mandag stilte Storbritannias fjerde høyest rangerte sjakkspiller, stormesteren David Howell, til simultan mot 40 barn. 24-åringen var sammen med Magnus Carlsen lenge regnet som en av verdens mest lovende sjakktalenter, blant annet etter at han ble tidenes yngste til å slå en stormester i et offisielt parti som 8-åring i 1999.

Han ble aldri den helt store verdenstjernen mange spådde, men holder likevel et skyhøyt nivå.

Partiet mot Afras Mansoor (11) ble et spennende parti der stormesteren nok burde vunnet tidligere i partiet. Afras viste likevel imponerende spill etter åpningen og kjempet som en løve. Til slutt klarte han på mesterlig vis å redde et halvpoeng.

Afras: – Det var litt som Magnus sin tabbe mot Anand

Han var slaktet etter 20 trekk, men gjenoppsto fra de døde. Etter det 20. trekket spiller han som en mesterspiller. I sluttstillingen står han best. Det sier litt at en spiller vant (fra USA), en spilte remis og 38 spillere tapte.

Det sier sjakktrener og reiseleder Ole Valaker til Sjakkbloggen. Han befinner seg fortsatt i London og analyserte partiet med 11-åringen etterpå.

Ifølge Valaker, var han helt rolig etter triumfen. Howells 11. trekk var en feil som Afras kunne utnyttet, men Bergensgutten hadde etterpå en god begrunnelse for at han overså den:

Jeg tenkte ikke på Lxg4. Jeg visste ikke at han var så dårlig. Det var litt som Magnus’ tabbe mot Anand i VM-finalen.

Afras i aksjon under NM For klubblag i Haugesund, der 11-åringen gjorde en god innsats. Foto: Tarjei J. Svensen

Afras i aksjon under NM For klubblag i Haugesund, der 11-åringen gjorde en god innsats. Foto: Tarjei J. Svensen

Afras er en av Norges største sjakktalenter, ranket som nummer én i landet i sin årsklasse med en rating på 1555. I NM i fjor vant han 10-årsklassen med 7 av 7 poeng. I det siste har Bergensgutten flere gode resultater bak seg, blant annet i NM for klubblag i Haugesund og andreplassen i Rosecupen der det ble remis mot FM Simonas Zickus (2302).

Da Jon Ludvig Hammer besøkte Bergen for å holde en treningssamling i fjor, snakket da 10-årige Afras med Bergens Tidende:

Jeg ønsker å spille sjakk resten av livet mitt. Jeg håper at jeg også en dag kan bli like god som Hammer og leve av å spille sjakk.

Det er Valaker som skal ha mye av æren for innsatsen med Søråshøgda. Han driver sjakktreningen i klubben og har startet opp et miljø helt på egen hånd.

Finalelagene samlet i London. Foto: Ole Valaker

Finalelagene samlet i London. Foto: Ole Valaker

De siste månedene har Afras jobbet mye på egen hånd og studert mye sluttspill. Dessuten har Joachim B. Nilsen og jeg hjulpet ham. Men først og fremst har han spilt mye og nå har utviklingen skutt fart.

Det blir spennende å følge Afras videre. I Landsturneringen skal han splle i miniputt, den yngste klassen under 11 år (født 2004 eller yngre).

(Besøkt 1 700 ganger, 1 besøk i dag)