Short: – Magnus må være traumatisert nå

Igjen var det dagen Magnus Carlsen skulle slå tilbake i Norway Chess. Men i 4.runde fredag gikk det galt igjen. 

av Tarjei J. Svensen

Verdensmesteren i sjakk ligger dermed på en sjokkerende siste plass med bare et halvt poeng på fire runder. Carlsen har dermed fått sin dårligste turneringsstart siden Gausdal Classic i 2005, da han som 14-åring også åpnet med 0,5/4, men endte med 4 av 9.

Fredag gikk Carlsen på et knusende tap for Viswanathan Anand. Med svart kom Magnus helt greit ut av åpningen i spansk, men fikk trøbbel da inderen bygget opp en farlig angrepsstilling.

Etter rundt 25 trekk var det allerede klart at svarts stilling var vanskelig. Etter tidskontrollen i trekk 40, sto Carlsen igjen med et håpløst sluttspill med springer mot tårn.

LES OGSÅ: Se stort bildegalleri fra 4.runde i Norway Chess
Nå kan det vel ikke bli verre, Magnus? Foto: Tarjei J. Svensen

Nå kan det vel ikke bli verre, Magnus? Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen: – Jeg ser ingenting overhodet

Det er bare andre gang han taper for den femdobbelte indiske verdensmesteren på 35 oppgjør siden London i 2010.

Det forrige kom i det tredje partiet i VM-matchen i Russland i fjor, men ellers har Carlsen hatt et godt tak på 45-åringen med ni seire og 24 remiser. Det var en skuffet, men fattet Carlsen som stilte opp til intervju med TV 2 etter partiet og uttrykte at han «tvilte på egne beslutninger».

– Det var alt for dårlig spill. Jeg gikk inn i noe som jeg feilvurderte fullstendig og etter det fortsatte jeg å spille dårlig. Det var litt pinlig, for etter tidsnøden trodde jeg at jeg hadde reddet meg, men så viste det seg at jeg hadde oversett en enkel greie. Det er horribelt dårlig.

– Jeg ser ingenting overhodet. Jeg hadde en veldig dårlig opplevelse i 1.runde og så veldig dårlig spill etter det. Det er klart at jeg har hatt motstandere med svart som det er mulig å tape for, men jeg skal gjøre en bedre innsats enn det jeg har gjort. Det har vært mange hakk for dårlig.

Topalov har hatt en god turnering så langt og slo Aronian med hvit. Den sympatiske bulgareren som fikk et gratispoeng i 1.runde,  leder Norway Chess med 3,5 poeng etter 4 runder. Foto: Tarjei J. Svensen

Topalov har hatt en strålende turnering så langt og slo Aronian med hvit. Den sympatiske bulgareren leder Norway Chess med 3,5 poeng etter 4 runder. Foto: Tarjei J. Svensen

Spørsmålet mange stiller seg nå, er i hvor stor grad sjokktapet for Topalov i 1.runde har preget Carlsens spill i resten av turneringen. Verdensmesteren ville etter alle sannynlighet vunnet sluttstillingen hadde det ikke vært for at han misforsto betekningstiden og tapte på tid. Det rene marerittet for enhver sjakkspiller.

LES OGSÅ: Noe har gått galt for Norway Chess

– Dette hadde ikke skjedd om Magnus hadde vunnet det første partiet slik han lå an til å gjøre. Det er jeg redd for at han kommer til å tenke mer og mer på, at det sniker seg i bakhodet selv om han egentlig ikke har lyst til det, sa søsteren Ellen Carlsen i TV 2s sjakkstudio.

Det mener også sjakklegenden Garry Kasparov selv, som kommenterte den sjokkerende utviklingen på Twitter:

På den offisielle sendingen kommenterte Anand etter seieren over Carlsen:

– Han spilte et strålende parti mot Topalov. Hvis han hadde vunnet det, ville han vært en annen person nå.

Russeren Peter Svidler, nummer 20 i verden, tror hendelsen mot Topalov ville påvirket andre spillere også:

– Jeg tror vi alle forstår at disse siste resultatene kommer av hendelsen i runde 1, noe som ville vært en ekstremt traumatisk opplevelse for enhver, sa Svidler til chess24.

Tidligere VM-utfordrer Short er en mann med sterke meninger. Foto: Privat

Stormester Nigel Short

Short: – Magnus er traumatisert

Sjakkbloggen har snakket med tidligere VM-utfordrer Nigel Short. Den Hellas-bosatte briten vet hva han snakker om. Short har ligget i verdenstoppen i 30 år, etter blant annet å ha spilt VM-kamp mot Garry Kasparov i 1990. I dag er han fortsatt blant de beste spillerne i verden, som nummer 57 på verdensrankingen og aktiv som sjakkommentator i de største turneringene.

– Det har gått fra vondt til verre etter det tapet og jeg tror han fortsatt er veldig opprørt etter det. Og når du er opprørt er det vanskelig å møte en spiller som Fabiano Caruana i runden etter. Magnus er nok traumatisert nå, sier Short til Sjakkbloggen.

50-åringen mener Caruana-partiet kom på det verste tenkelige tidspunktet.

Jeg synes Caruana spilte et veldig bra parti. I tillegg hadde Carlsen uflaks som møtte ham i form – med svart. Caruana spilte et veldig bra parti og jeg forsto ikke helt trekkene til Magnus.

Og i 4.runde fredag gikk det fra vondt til verre.

Utstein Kloster i Rennesøy var åstedet for 4.runde i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Utstein Kloster i Rennesøy var åstedet for 4.runde i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Jeg synes Magnus ble utspilt og likte ikke helt åpningen hans. Planene til Vishy var ganske standard og burde ikke ha vært ukjent for Magnus. Man setter springeren på h2 og h6 før man etter hvert spiller f4 og tårnet til f1, så jeg vet ikke helt hva Carlsen drev med. Her så det bare ut som han bare var i dårlig form.

Med bare et halvt poeng på de fire første rundene, har Carlsen fått sin verste turneringsstart siden Gausdal Classic i 2005. Den gangen åpnet 14-åringen også med et halvt poeng, men tok så 3,5 poeng på de siste fem partiene.

Han må virkelig spille bra om han skal klare 50 prosent score nå. Ok, en av motstanderne er Hammer, så det hjelper. Jeg vet at han er kapabel til løpe fra de andre ved å vinne hvert eneste parti, som i Wijk aan Zee tidligere i år. Men det er ikke noe han kan gjøre hver gang.

Carlsen har hatt et eksepsjonelt stabilt nivå med 17 turneringer på rad med kun første- og andreplasser. Og det er hele 1710 dager siden sist den dominerende sjakkspilleren hadde et dårlig resultat i en individuell turnering. Den kom i Bilbao i 2010 for 28 turneringer siden. Ingen kan matche 24-åringen på stabilitet.

Foto: Tarjei J. Svensen

Foto: Tarjei J. Svensen

Det gjør Carlsens svake resultat i Stavanger enda mer oppsiktsvekkende. Det er fjerde turnering på rad hvor 24-åringen gjør det under forventet i Norge. I Norway Chess i 2013 og 2014 ble det riktignok 2.plass, men likevel med dårligere score enn forventet.

Er presset litt ekstra for Magnus i Norge?

Når det går bra, så har det ikke noe å si. Men når det går virkelig dårlig, så er det en helt annen sak. Da vil presset bli større å spille i Norge, mener Short.

  • Norway Chess 2015: (-19,5 ratingpoeng)
  • Sjakk-OL 2014: -7,3 ratingpoeng
  • Norway Chess 2014: -4,1 ratingpoeng
  • Norway Chess 2013: – 3,7 ratingpoeng
Atle Grønn er internasjonal mester og sjakkspaltist i nynorskavisa Dag & Tid. Foto: Tarjei J. Svensen

Atle Grønn er internasjonal mester og sjakkspaltist i nynorskavisa Dag & Tid. Foto: Tarjei J. Svensen

For Norge i Sjakk-OL i Tromsø i fjor så det lenge veldig bra ut for Carlsen, men to tap på slutten gjorde det til en skuffende prestasjon.

På hjemmebane har verdensmesteren dermed mistet 34 ratingpoeng på 3,5 turneringer.

Som Kasparov, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn til Aftenposten at det neppe er noen fordel å spille på hjemmebane.

Det er nok ingen fordel. Sånn som det har blitt nå, er det definitivt ingen fordel. Nå kan han ikke gjemme seg bort, som han hadde kunnet gjøre i Aserbajdsjan. Magnus trives nok best med ro rundt seg.

Grønn tror Magnus reiser seg og kommer tilbake på sitt normale nivå i neste turnering.

Etter London i 2011 var han i form i neste turnering igjen. Carlsen er ikke så vant til motgang. Det å takle motgang underveis i en turnering er ikke så lett.

Lørdag er turneringens eneste hviledag. Norway Chess fortsetter med 5.runde søndag klokken 16. Da får vi følgende oppgjør:

Carlsen – Grischuk
Vachier-Lagrave – Giri
Nakamura – Anand
Hammer – Topalov
Aronian – Caruana

carlsen-sist

Norway Chess kan som vanlig følges på TV 2 Sportskanalen, tv2.no (med TV 2 Sumo-abonnement) og chess24.

Les også chess24s rapport fra 4.runde.

(Besøkt 1 150 ganger, 1 besøk i dag)