Norges største sjakkbutikk utestenges fra NM

– Jeg er mildt sagt overrasket, sier Øystein Brekke.

av Tarjei J. Svensen

Årets Landsturnering (NM) i sjakk arrangeres av Nordstrand sjakklubb og spilles i Oppsal Arena i Oslo fra 4. – 11.juli. Én drøy måned før start, er allerede 572 deltakere påmeldt. Dermed er rekorden fra Fredrikstad på 623 deltakere fra 2003 truet for første gang.

Øystein Brekke har vært fast deltaker i de siste ti Landsturneringene. Men ikke i år. Foto: Norges Sjakkforbund

Øystein Brekke har vært fast deltaker i de siste ti Landsturneringene. Men ikke i år. Foto: Norges Sjakkforbund

En som derimot ikke får stille i Landsturneringen denne gangen, er Øystein Brekke, sjakkhistoriker, arrangør samt eier og innehaver av Sjakkbutikken.no. Brekke og hans butikk har hatt en stand i Landsturneringene siden 2005. Som Nordens største nettbutikk innen sjakkprodukter, tilbyr han oppimot 1500 ulike boktitler i tillegg til alt av sjakkmateriell.

I stedet har arrangøren inngått en eksklusiv avtale med den nye nettbutikken Sjakkmani. Nettbutikken har fokus på sjakkmateriell og tilbyr per dags dato kun fire bøker i sin nettbutikk.

Nå har butikken sikret seg monopol under norsk sjakks største arrangement.

Brekke: – Mildt sagt overrasket

– Det er såvidt jeg vet første gang i alle fall i løpet av Landsturneringens 99-årige historie at en sjakkaktør får beskjed om å holde seg borte fra dette arrangementet. Når det kommer inn en aktør som nesten ikke kan tilby NM-deltakerne noen ting, så er det dobbelt rart sier Brekke til Sjakkbloggen.

I april avgjorde Sentralstyret, etter en henvendelse fra Brekke, at de heller ikke ville overstyre arrangørens beslutning:

Sentralstyret fant det ikke hensiktsmessig å ha noen prinsipielle meninger om de avtaler arrangører av Landsturneringer inngår med kommersielle aktører.

– Jeg var sikker på at de kom til å være bekymret, komme med en henstilling. At Norges Sjakkforbunds sentralstyre skal være uten kommentar til en såpass viktig turnering, er mildt sagt overraskende, sier Brekke.

De fire bøkene Sjakkmani tilbyr. Foto: sjakkmani.no

De fire bøkene Sjakkmani tilbyr. Foto: sjakkmani.no

Dermed vil Brekke for første gang siden 2004 ikke være tilstede med egen stand under Landsturneringen. Den entusiastiske forfatteren, butikkeieren og sjakkhistorikeren mener det er paradoksalt at tilbudet vil bli dårlig på et tidspunkt der sjakkinteressen fenger flere og flere.

– Aller mest beklager jeg faktisk likevel at deltagere, ledsagere og besøkende på Landsturneringen mister et slikt tilbud som mange gjennom de siste 30-40 årene har opplevd som en fast og for mange litt viktig del av NM-programmet, dette å kunne fysisk titte på og med kyndig veiledning vurdere bredden i tilbudet av ulike sjakkprodukter i markedet, sier Brekke.

Nordstrand Sjakklubb avviser kritikken

Morten Sand: Foto:  Advokatfirmaet Legalis

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

Morten Sand i Nordstrand Sjakklubb sier til Sjakkbloggen at de tidlig var i kontakt med Brekke angående en egen stand under Landsturneringen, men at de fikk beskjed om at han ikke hadde anledning.

– For oss har dette i utgangspunktet vært en ikke-sak. Vi la vekt på å få Øystein i tale så fort som mulig for å sikre at Sjakkbutikken skulle inn. Så har det vært litt frem og tilbake, men så ga han ganske klart svar om at han ikke hadde tid på grunn av sønnens sykkelritt, sier Sand.

– På grunn av informasjonen om andre prioriteringer tidlig i oktober 2014, ble det ikke videre forhandlinger om betingelser. Først i slutten av januar viste Brekke ny interesse, men da hadde vi allerede inngått avtale med en annen leverandør, fortsetter Sand.

Advokaten, som selv har tatt på seg oppgaven med å stå i kantina under arrangementet, påpeker viktigheten for en NM-arrangør av å sikre økonomien.

– Bare leie av spillelokalene for NM representerer en utgift på kr 65.000. I tillegg kommer kostnader til premier, dommere og andre nødvendige utgifter, sier Sand.

– På denne bakgrunn har arrangementskomiteen inngått avtaler med åtte sponsorer for å sikre økonomien. Sjakkbutikken var den første mulige samarbeidspartner som ble kontaktet fordi den var sterkt ønsket under arrangementet, sier Sand.

– Arrangøren begår en ren tabbe

Sjakkbutikkens innehaver bekrefter at han ga signaler om at han bare kunne være til stede fra fredag til mandag kveld i NM-uka, men mener likevel at det er problematisk når en aktør får enerett på sjakkutsalg. Brekke innrømmer at han var noe negativ til prisen på 20.000 kroner for en stand under NM-uka, men mener han ikke fikk noen videre tilbakemelding.

Øystein Brekke sammen med den danske stormesteren Curt Hansen under åpningen av EnterCard Chess Qualifier i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

Øystein Brekke sammen med den danske stormesteren Curt Hansen under åpningen av EnterCard Chess Qualifier i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

– Etter min mening gjør Nordstrand Sjakklubb en ren tabbe i hodet når de sier at de er avhengig av sponsorer og at disse ønsker å ha bransjemessig monopol. Dette vil nok være naturlig i forhold til å ha for eksempel en billeverandør, et forsikringsselskap eller en leskedrikkleverandør som sponsorer. Men sjakkmarkedet blir her noe helt annet og egentlig det motsatte, som mer en del av selve opplevelsesproduktet, sier Brekke.

Sand vil ikke bekrefte beløpet, men sier det er naturlig at aktører må betale for plass under et slikt arrangement.

– I alle samtaler med samarbeidspartnerne som vil ha en profilering knyttet til arrangementet eller tilstedeværelse i spillelokalet, har vi presisert at de må være villige til  å betale en avtalt pengebidrag for dette. Summen har selvsagt vært gjenstand for forhandlinger, sier Sand.

Brekke på sin side tror mange synes avgjørelsen er litt pinlig. Han beroliger likevel med at han ikke lider noen nød som følge av å ikke få stille med stand under Landsturneringen.

– For meg er ikke dette verdens undergang, og jeg prøver ikke å sutre og klage over dette. Jeg er mest prinsipielt bekymret egentlig, sier Brekke.

Sjakk1: – Slutter oss ikke til kritikken

I løpet av det siste året, har det dukket opp enda en aktør som selger sjakkprodukter over nett. Bergens-baserte Sjakk1.no hevder de er «Norges nyeste og raskest voksende faghandel» som «har tatt opp priskampen mot de internasjonale bokhandlerne på Internett».

Ifølge Gisle Bjugn i Sjakk1.no, ble de aldri kontaktet av Nordstrand sjakklubb om å ha egen stand under Landsturneringen. De deler likevel ikke Brekkes kritikk av arrangøren.

– Selv om Sjakk1.no gjerne skulle vært tilstede under Landsturneringen 2015, slutter vi oss ikke til kritikken som er rettet mot arrangøren og anerkjenner dennes rett til avtalefrihet, skriver Bjugn i en pressemelding.

Offisiell logo for NM.

(Besøkt 2 762 ganger, 1 besøk i dag)