NRKs sjakkekspert: – Kaja er helt utrolig imponerende

Foto: Linnea SyversenFoto: Linnea Syversen

Norske sjakkeksperter hyller TV 2s sjakksending

av Tarjei J. Svensen

En konsentert Magnus i partiet mot Bård Vegard Solhjell. Foto: Yerazik Khachatourian

En konsentert Magnus i partiet mot Bård Vegard Solhjell. Foto: Yerazik Khachatourian

Det var knyttet store forventninger til TV 2s sjakksatsning «SjakkNatt med Magnus».

– Når Magnus snakker, gjelder det å være lutter øre, sa stormester Leif Erlend Johannessen til Sjakkbloggen før EnterCard Chess Qualifier.

En TV-sendt sjakkturnering i beste sendetid med selveste verdensmesteren som kommentator i en glassboks midt i byens sentrum er definitivt noe som aldri før er gjort.

Men det er ingen selvfølge at en sjakksending fungerer. Da den store sjakkboomen kom under VM-matchen i Chennal, var det TV 2 som fomlet litt og ikke helt innså potensialet i sjakk på TV.

Nå ser det derimot ut til at TV 2 viser sjakkmuskler og tar TV-dekningen til et steg i riktig retning.

I slutten av april sikret kanalen seg også TV-rettighetene til alle de tre turneringene i Grand Chess Tour, som inkluderer Norway Chess 15.juni.

– Fantastisk god underholdning

SjakkNatt-tilbakemeldingene på Twitter via #2sjakk har bortimot vært utelukkende positive.

LES OGSÅ: Franskmannen Fressinet fosser fremover, men Jon Ludvig følger på

Også på debattforumet Veggavisen har det vært gode tilbakemeldinger. Brukeren JEB hyller kanalen – og verdensmesteren.

Fantastisk god underholdning og opplegg av TV2. Hadde noen skissert dette konseptet for 10 år siden, med sjakk på tv som underholdning, og Magnus som frivillig kommentator, ville jeg trodd at vedkommende hadde vært innlagt i dag. Magnus gjør en super jobb med analyser og som formidler. Nå skal det rett nok ikke mye til å lære meg et og annet i sjakk, men dette er virkelig lærerikt. All ære til de andre kommentatorene også, og ikke minst synes jeg Kaja Snare gjør en flott jobb.

Flere skuelysyne på Karl Johan da Magnus brukte 22 sekunder på å sette Lars Monsen sjakkmatt. Foto: Tarjei J. Svensen

Flere skuelysyne på Karl Johan da Magnus brukte 22 sekunder på å sette Lars Monsen sjakkmatt. Foto: Tarjei J. Svensen

Produsent: – Virker som Magnus trives

Sjakkmiljøet virker å være i ekstase for tiden. Én av dem som befinner seg i sjakkrus, er Norges fremste sjakkhistoriker og forfatter, Øystein Brekke. Han har akkurat dratt på en miniferie til Tyrkia, men har likevel fått med seg sendingene og debuten til sjakk-kommentator-Magnus.

– Vi har fått hilse på Magnus fra den vinkelen for første gang. Han har vært glitrende god, sier Brekke til Sjakkbloggen.

IM Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

IM Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Internasjonal mester Atle Grønn er NRKs sjakkekspert og har også fulgt sendingene fra Tyskland med stor interesse.

– Jeg synes Magnus klarer seg bra. Det er veldig bra det tospannet med Kaja. De utfyller hverandre bra og er en bra kombinasjon, sier Grønn.

NRK-eksperten håper likevel at Magnus en gang får sjansen som kommentator i en turnering med litt mer prestisje.

– De sportslige intrigene her er ikke det helt store her. Det er litt interessant med Hammer og Fressinet, men de kjemper tross alt bare om en plass til Norway Chess. Dette er ikke akkurat en VM-match, sier Grønn til Sjakkbloggen.

Produsent for «SjakkNatt med Magnus», Eirik Haaland sier til Sjakkbloggen at han er godt fornøyd med Magnus sin debut som programleder.

– Det virker som om Magnus trives i rollen, så kanskje kan vi få gleden av å oppleve Magnus i kommentator-rollen også ved en senere anledning.

– Stiller presise og relevante spørsmål som alle kan forstå

Programleder Kaja Marie før sending onsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Programleder Kaja Marie før sending onsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er Kaja Marie Snare (24) som leder «SjakkNatt med Magnus».  Snare har dekket sjakk for TV 2 ved flere anledninger siden kanalen først begynte å dekke sjakk. Debuten kom som reporter under Sinquefield Cup i 2013. Under VM-matchen i Sochi var hun med unntak av en fotograf TV 2s eneste utsendte medarbeider.

NRKs sjakkekspert kommer med rosende ord til den blide TV 2-programlederen.

– Kaja er utrolig imponerende! Hun stiller presise spørsmål som er elevant og alle kan forstå. Også når hun skal diskutere viktigheten av åpningsteori, så er hun veldig god, sier Grønn.

Snare selv er strålende fornøyd med mottakelsen fra sjakkfansen.

– Sjakkseere er et konstruktivt, snilt og herlig publikum! Utrolig mange gode innspill på Twitter som løfter sendingene våre, også er de så flinke til å gi oss hyggelige tilbakemeldinger. Det er klart det settes stor pris på når vi er to ganske ferske programledere i studio, sier Kaja Marie Snare til Sjakkbloggen.

Og med Magnus ved din side så gjør det vel også jobben din mye enklere?
– Definitivt! Jeg sitter stort sett og prøver å lære av det han forklarer  Magnus har selvfølgelig full kontroll på det sjakklige, men han har også bidratt med mange innspill til små og store ting som kan gjøre sendingene bedre. Jeg har inntrykk av at han også koser seg og syns dette er veldig gøy, sier Snare til Sjakkbloggen.

TV 2 vil ta konseptet til store internasjonale toppturneringer

Produsent i TV 2 Eirik Haaland er naturlig nok godt fornøyd med hvordan sjakksatsningen deres har fungert.

– Vi er veldig fornøyd med sendingene så langt. Når man legger opp til å ha glass-studio midt på Karl Johan, på kveldstid, midt i russetiden, og en programleder som aldri har vært i rollen før, så er det ikke fritt for at man kan bli litt nervøs før første sending.

Kanalen ble kontaktet av Team Carlsen. Verdensmesteren har selv vært med på å utvikle konseptet.

– Vi gikk noen runder med oss selv da vi fikk henvendelsen fra Team Carlsen, men det ble snart klart at denne muligheten kunne vi ikke la gå fra oss.  At en regjerende verdensmester ønsker å ha en slik fremtredende rolle hos oss i TV 2 synes vi var smigrende, og vi angrer ikke, sier Haaland til Sjakkbloggen.

Ingen i TV 2s "Wall of Fame" var så nær som Lars Monsen. Verdensmesteren måtte bruke 22 sekunder på å ekspedere klasse 2-spilleren. Foto: Linnea Syversen

Ingen i TV 2s «Wall of Fame» var så nær som Lars Monsen. Verdensmesteren måtte bruke 22 sekunder på å ekspedere klasse 2-spilleren. Foto: Linnea Syversen

Haaland gir også utenlandske sjakkfans håp om at kanalen kan få til lignende sendinger i internasjonale toppturneringer.

– Vi har siden vi startet med sjakksendinger på TV 2 prøvd å heve nivået på hver eneste sending. Vi føler nå at grafikken begynner å sitte godt, ekspertene er trygge og formatet er noe seerne liker. Innføringen av skrifteboksen var derfor et flott steg til neste nivå i sendingene. At spillerne forteller underveis hvordan de føler spillet går, er unikt, og noe seerne har satt pris på, sier Haaland.

– Vi håper derfor at dette er noe vi kan få til også på internasjonale toppturneringer.  Hadde vært magisk å høre f.eks fra Carlsen og Caruana underveis i spillet neste gang de møtes.  Vi har allerede tanker om hvordan vi skal løfte sjakksendingene til et enda høyere og mer seervennlig nivå, så vi gleder oss til fortsettelsen, avslutter produsenten.

Med 5.runde torsdag og avslutningen med hurtigsjakk fredag er det fortsatt mye sjakkunderholdning å vente seg.

5.runde torsdag kl 20:00:
Agdestein – Hansen
Tari – Hammer
Grandelius – Fressinet

Partiene kan følges direkte på TV 2, Chess24, eller Chessbomb.

(Besøkt 6 735 ganger, 1 besøk i dag)