Fransk storfavoritt – Kun 1.plassen betyr noe

Laurent Fressinet i samtale med Jon Ludvig før åpningen. Foto: Tarjei J. SvensenLaurent Fressinet i samtale med Jon Ludvig før åpningen. Foto: Tarjei J. Svensen

Storfavoritt Laurent Fressinet glad for sjelden sjanse.

av Tarjei J. Svensen

Den franske 33-åringen er nummer 37 på verdensrankingen med en rating på 2712. Han er dermed høyest rangert av de seks deltakerne i feltet. Fressinet skal møte turneringens lavest ratede spiller med hvite brikker i 1.runde, 15-årige Aryan Tari.

LES OGSÅ: Jon Ludvig gliste bredt da han så trekningen

For nordmenn flest er franskmannen kanskje mest kjent for å være too weak, too slow, som én av Magnus Carlsens viktigste hjelpere da nordmannen i fjor beholdt verdensmestertittelen. Sammen med blant andre Jon Ludvig Hammer, var han der ansvarlig for å hjelpe Carlsen med åpningsforberedelsene. Nå står favoritten på egne bein.

Hvor godt forberedt er du her?

– Jeg hadde ganske seriøse forberedelser før turneringen, men man vet jo likevel aldri hvordan de går.
Er du favoritt?
– Vel, som alle andre vil jeg prøve å kvalifisere meg. Det er veldig liten forskjell i rating mellom spillerne, så jeg tror ikke det har så mye å si. Det vil bli en turnering hvor alle fighter siden det kun er 1.plassen som betyr noe.

Dette er noen av spillerne Fressinet må slå for å bli den 10.spilleren i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Dette er noen av spillerne Fressinet må slå for å bli den 10.spilleren i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Som en spiller rett over 2700, så får du ikke veldig mange invitasjoner til superturneringer. Hvor viktig er det for deg å gjøre det bra her og kvalifisere deg til Norway Chess?
– Det er selvsagt en stor sjanse for meg. Jeg vil prøve å vinne nettopp fordi jeg ikke får så mange sjanser. Jeg spilte en Grand Prix-turnering en gang, men det var jo fordi den ble arrangert i Frankrike. Bortsett fra det, er det ikke så mange turneringer for meg. Og det er ikke bare at det er en superturnering, men de ni beste i verden er med, så det er mye mer enn en vanlig superturnering. Veldig spennende, og veldig motiverende for meg.

Hvordan tror du at du og de andre spillerne påvirkes av TV-kameraene og all oppmerksomheten rundt turneringen?
– Vel, kanskje vi påvirkes litt av det i begynnelsen, men så blir man vant til det. Det blir ikke et problem og noe stor forskjell. Og jeg liker å spille om kvelden, siden jeg våkner sent. Så for meg er det helt fint.

Og hva tror du om Magnus som TV-kommentator?
– Haha, vi får se. Jeg tror det vil bli morsomt. Og jeg er helt sikker på at han vil gjøre det veldig bra.

Om Fressinet vinner EnterCard Chess Qualifier, vil han bli den andre franskmannen som er klar for Norway Chess. Maxime Vachier-Lagrave ble nylig offentligjort som den 9.spilleren i turneringen.

Nils Grandelius har spilt på samme lag som kamerat Aryan Tari flere ganger i  den norske eliteserien. Foto: Linnea Syversen.

Nils Grandelius har spilt på samme lag som kamerat Aryan Tari flere ganger i den norske eliteserien. Foto: Linnea Syversen.

LES OGSÅ: Her taper Simen for Lykke-Merlot (6)

En annen som har håp om å kvalifiere seg til sin første superturnering, er Sveriges beste sjakkspiller, Nils Grandelius (22).

– Jeg er veldig takknemlig for å få muligheten til det. Det er en fin sjanse.

Hvilke forventninger har du til deg selv?
– Det er vanskelig å si med så få runder. Alt vil avgjøres av de første fem rundene. Om man har en bra start, så kan man vinne.

22-åringen mener at det er helt åpent og tror han har en fair sjanse til å kvalifiere seg. Svensken tror ikke all oppmerksomheten med tv-kameraer vil påvirke ham negativt.

– Jeg tror heller det vil være noe som fører til at man spiller bedre fordi man blir mer motivert enn normalt. Det er mer interessant og spennende.

Grandelius skal møte Simen Agdestein med svart i 1.runde.

(Besøkt 406 ganger, 1 besøk i dag)