Aryan (15) trodde ikke det han hørte da han fikk beskjed om kjempesjansen

Aryan Tari gleder seg til å ta fatt på sin livs turnering. Foto: Tarjei J. SvensenAryan Tari gleder seg til å ta fatt på sin livs turnering. Foto: Tarjei J. Svensen

Da Aryan Tari (15) hørte om muligheten for å få spille i kvalifisering til Norway Chess, måtte han nesten klype seg i armen.

av Tarjei J. Svensen

Han er 15 år gammel og rangert som nummer fem i Norge uansett alder. Vi snakker om landets største sjakktalent siden Magnus Carlsen. Tittelen som internasjonal mester tok han allerede som 14-åring, den nest yngste i norsk sjakkhistorie. Han har tatt ett av tre napp i stormestertittelen og er på god vei til å bli Norges 12. GM.

LES OGSÅ: Her taper Simen for Lykke-Merlot (6)

Lier-gutten er blitt nordisk mester i aldersbestemte klasser flere ganger og er rangert som nummer fem i verden og nummer to i Europa under 16 år. Det er imponerende all den tid land fra sterke sjakknasjoner som Kina, India og USA fortsatt dominerer.

– En unik mulighet og veldig spennende
Aryan har en sjakkglede som få andre og har allerede spilt over 1100 ratede partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan har en sjakkglede som få andre og har allerede spilt over 1100 ratede partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Hvordan reagerte du da du hørte om denne turneringen?
– Jeg ble glad og håpefull først. Men jeg tenkte at det var urealistisk eller at noe ville komme i veien. Jeg var veldig tvil om jeg virkelig ville få muligheten, siden det også var andre spillere som var aktuelle.

– Men når det ble klart, ble jeg veldig glad. Det er en unik mulighet og veldig spennende.

Hva tenker du om at du spiller på TV med masse kameraer rundt? Hvordan tror du at du takler det?
– Man må bare prøve å stenge alt mulig annet ute når man spiller partiet. Det er veldig gøy å kunne se seg selv på tv etter partiet. Rart å tenke på.

Som lavest rangert i feltet, vil det være en sensasjon om 15-åringen skulle klare å gå helt til topps og spille seg til Norway Chess. Men Aryan har selvsagt tenkt å gjøre et godt forsøk. En slik sjanse må gripes, og tenåringen har forberedt seg godt sammen med sin russiske trener, stormesteren Evgenij Romanov.

Hva tror du om sjansene dine i turneringen?
– Jeg tror det er helt åpent og at alt kan skje. Alle kan gå på en smell og det er jo hurtigsjakk også. Selv om jeg er lavest rangert, så har jeg sjanser.

Aryan tror den raske betekningstiden er noe som er til hans fordel.
– Jeg tror det er bra for meg, siden jeg liker å spille raskt.

Og Magnus som kommentator, hva tror du om det?
– Det blir sykt gøy! Og veldig spesielt. Han er flink på TV, så det tror jeg kommer til å gå veldig bra.

Tari fikk den tøffeste trekningen han kunne få med svart mot topprangerte Laurent Fressinet i 1.runde.

Hammer og Fressinet har allerede startet forberedelsene. Siciliansk nå? Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer og Fressinet har allerede startet forberedelsene. Siciliansk nå? Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer: – Satser på at Fressinet får et kultursjokk

Norgestoer Jon Ludvig Hammer har tatt store steg den siste tiden og er nå helt oppe på 75. plass på verdensrankingen. Eksperter nevner han som en av forhåndsfavorittene, bak Fressinet.

LES OGSÅ: Fressinet: – Kun 1.plassen betyr noe

Hvordan har du fått forberedt deg til dette, Jon Ludvig?
– Jeg har hatt veldig lite å gjøre siden påske og mitt eneste fokus har vært denne turneringen.
Hva synes du om oppmerksomheten og hvordan  tror du all oppmerksomheten vil påvirke dere?
– Jeg synes det er veldig gøyalt. Jeg vet det ikke, men jeg håper jeg vil ha en fordel av det. Så har vi franskmannen som ikke har vært borti sjakkhysteriet som nå finnes i Norge. Sjakk er størst i Norge sammenlignet med veldig mange andre land, så jeg satser på at han får et lite kultursjokk med norske sjakkfans som heier nordmennene fremover!

Hvor viktig er det for deg å få spille en turnering som Norway Chess?
– Det er viktig å utfordre seg selv. Og for å utvikle seg som sjakkspiller, så må man ta det neste nivået. Det gjelder egentlig hva som helst. Jeg fikk muligheten i Norway Chess det første året og fikk juling til de grader. Men jeg gjorde meg mange tanker om hva jeg gjorde galt og hva jeg kan gjøre bedre. Og siden den turneringen har jeg hatt voldsom fremgang.

– Jeg er mye bedre rustet til å spille den turneringen i år. Så jeg håper jeg får muligheten til å vise at jeg har lært noe fra den første fadesen.

Og hvordan blir Magnus Carlsen som kommentator?
– For publikum tror jeg det blir veldig gøyalt! Det er ikke så ofte Magnus deler sin sjakkvisdom. Han har lidenskapen som trengs. Det er nok.

Jon Ludvig Hammer har fått hvit i 1.runde mot danske Curt Hansen.

(Besøkt 799 ganger, 1 besøk i dag)