Norske sjakkeksperter tror på Fressinet, men håper på Aryan (15)

Franske Laurent Fressinet er favoritt til å vinne EnterCard Chess Qualifier. Men norske sjakkeksperter håper 15-årige Aryan Tari skaper sjakksensasjon.

av Tarjei J. Svensen

Det er bare én dag igjen til første trekk i EnterCard Chess Qualifier utføres i TV 2s hus på Karl Johans gate i Oslo. 135.000 kroner står på spill – og enda viktigere – en plass i superturneringen Norway Chess i juni.

Lørdag klokka 19 vil de seks spillerne presenteres på en åpningsseremoni i Oslo Schakselskaps lokaler i Bogstadveien 30. Der vil blant annet toppsjakksjef Jonathan Tisdall, sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson og representanter for sponsorene være tilstede.

I tillegg vil rundeoppsettet for hele turneringen bli trukket og man får vite hvem som møtes i 1.runde søndag.

Too weak too slow, men likevel favoritt

Få vil være uenig i franskmannen Laurent Fressinet sitt favorittstempel. 33-åringen som har vært en viktig hjelper i Magnus Carlsens VM-team de siste årene, er rangert som nummer 37 i verden med 2712 i rating.

Det er 47 poeng foran Jon Ludvig Hammers 2665, 91 poeng foran Curt Hansen på 2621 og 92 poeng foran Simen Agdestein på 2620. Kan noen av de tre norske håpene hamle opp med mannen som Magnus Carlsen kalte too weak and too slow?

– Objektivt sett er det Fressinet og Hammer som er de to store forhåndsfavorittene med Grandelius som en liten outsider. Han har spilt godt i det siste og er helt på høyden på sitt beste. De tre skal normalt kjempe om seieren, sier stormester og redaktør i Norsk Sjakkblad Leif Erlend Johannessen til Sjakkbloggen.

Stormester Leif E. Johannessen i aksjon for Oslo Schakselskap under NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester Leif E. Johannessen i aksjon for Oslo Schakselskap under NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Norges ferskeste stormester Torbjørn Ringdal Hansen tror også Hammer blir den nærmeste utfordreren til Fressinet,

– Fressinet er sikker favoritt, men Jon Ludvig er veldig solid og kommer ikke til å tape mange partier. Spørsmålet er bare om han vinner nok, sier Hansen, som var Magnus Carlsens første sjakktrener.

1911-spilleren, som er rangert som nummer 7 på norgesrankingen, har ikke særlig tro på at Simen Agdestein skal klare å blande seg inn i toppen.

– Simen er jo veldig enten eller. Han kan vinne mange, men også tape mange partier. Jeg er spent på hvordan han gjør det i en slik turnering med presset og oppmerksomheten som følger av TV-dekningen, mener Hansen.

En interessant spiller er danske Curt Hansen (51) som er tidligere juniorverdensmester og spilte side om side med Simen Agdestein for 20 år siden. De siste ti årene har han knapt spilt turneringer. Johannessen mener dansken kan få det tøft i sitt comeback.

– De danske vennene mine mener Curt kan ha blitt motivert av Simens comeback og suksess. Det er egentlig helt utrolig at han tør å stille opp i noe sånt. Han var litt shaky i det danske mesterskapet som han tok som oppvarming til denne turneringen, så jeg er litt redd for at han kan falle gjennom.

Aryan har en sjakkglede som få andre og har allerede spilt over 1100 ratede partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan har en sjakkglede som få andre og har allerede spilt over 1100 ratede partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormestrene heier på 15-årige Aryan

Blant de to stormestrene er det likevel én spiller flere har ekstra håp om skal klare å kjempe i toppen: 15-årige Aryan Tari.

– Aryan er min personlige favoritt. Han møter folk som er betydelig høyere ratet enn seg og vinner nok ikke. Men det hadde vært aller morsomt hvis han klarer å slå litt fra seg, sier Johannessen til Sjakkbloggen.

Lier-gutten med foreldre fra Iran og som fyller 16 år i juni, er Norges nest yngste internasjonale mester noensinne. Aryan oppnådde alle kravene bare én måned etter han fylte 14 år. Bare Magnus Carlsen har oppnådd tittelen i en yngre alder.

– Jeg kjeder meg når jeg ikke spiller turneringer, sa 15-åringen i et intervju i fjor høst.

Tari er rangert som nummer 5 i verden og nummer 2 i Europa under 16 år, noe få andre nordmenn har vært i nærheten av på samme alder. I dette feltet er han likevel klart lavest rangerte spilleren med sin rating på 2521.

Norges 11. stormester heier på Aryan. Foto: Norges Sjakkforbund

Norges 11. stormester heier på Aryan. Foto: Norges Sjakkforbund

Torbjørn R. Hansen er enig med sin stormesterkollega.

– Det hadde vært veldig kult om han hadde fått sitt gjennombrudd her. Jeg heier litt på han, sier Hansen.

Hvem er din favoritt i EnterCard Chess Qualifier?

(Besøkt 361 ganger, 1 besøk i dag)