– Det gjelder å være lutter øre når Magnus snakker

Magnus Carlsen er klar som programleder på TV 2.

Store forventninger til verdensmesterens historiske kommentatordebut i sjakk-Norge.

av Tarjei J. Svensen

Det var nesten for godt til å være sant da nyheten ble kjent. En regjerende verdensmester som stiller opp som programleder og kommentator for et sjakkshow i beste sendetid på norsk TV er uten sidestykke i sjakkhistorien. Det er et scoop for TV 2 – og norsk sjakk.

TV 2s sportssjef var en av mange i kanalen som gnei seg ekstra godt i hendene.

– Vi ser frem til å få oppleve Magnus Carlsen også som programleder. Han virker ekstremt dedikert og motivert for oppgaven. Hvem vet – kanskje han er den neste Davy Wathne? Hans rolle gir uansett satsingen en helt ny dimensjon og en mulighet til å lansere flere nyskapende elementer til glede for seerne, sa sportssjef Vegard Jansen Hagen til TV 2 da avsløringen kom.

Og det er ingenting som tyder på at Magnus skal holde noe tilbake under sendingene.

Norges 11. stormester, Torbjørn R. Hansen. Foto: Norges Sjakkforbund

Norges 11. stormester, Torbjørn R. Hansen. Foto: Norges Sjakkforbund

– Jeg må advare de som skal spille. De skal ikke føle seg trygge i det hele tatt, sa verdensmesteren til VG da han ble presentert som programleder og kommentator.

– En utrolig mulighet for norsk sjakk

I sjakk-Norge er det like store forventinger til å høre Magnus Carlsens som TV-kommentator som det er til selve turneringen.  En av de som kommer til å benke seg foran TV-en, er stormester og redaktør for Norsk Sjakkblad, Leif Erlend Johannessen.

– Det gjelder bare for alle å være lutter øre når Magnus snakker. Han snakker jo aldri om sine egne partier og man får ingen innsikt, så det er en utrolig mulighet for norsk sjakk å suge til seg kunnskap, sier Johannessen til Sjakkbloggen.

– Det er utrolig artig å høre ham kommentere sjakk. Det er ikke så ofte Magnus åpner munnen og uttaler seg om sjakk, men når han først gjør det, så viser han utrolig innsikt. Da er det verdensmesteren som snakker, sier Johannessen.

Øystein Brekke. Foto: Bjørn Berg Johansen

Øystein Brekke. Foto: Bjørn Berg Johansen

– Bratt læringskurve for Magnus

Sjakkhistoriker, forfatter og sjakkbutikkeier Øystein Brekke er like entusiastisk og roser verdensmesteren får at han stiller opp på denne måten.

– Det er helt fantastisk for norsk sjakk og også for Magnus selvfølgelig. Det at han gjør det på toppen av sin karriere og fronter det på den måten og ikke bare vil snakke om egne trekk, er helt strålende, forteller Øystein Brekke entustiastisk.

Den kjente sjakkpersonligheten påpeker likevel at det blir en helt ny situasjon for 24-åringen, men tror likevel han skal klare seg bra.

– Han kommer til å få en bratt læringskurve og han kommer til å føle seg usikker og han kommer til å klare seg bra. Han har en fantastisk kompetanse som han kommer til å bidra med. Jeg tror han har gode egenskaper for dette og det vil utvikle både Magnus selv og sjakken, mener Brekke.

– Magnus kan få en utfordring

– Jeg tror han kommer til å være veldig flink. Han har masse selvtillit som vil hjelpe i en slik setting. Han kan ha en liten utfordring til å senke seg ned litt for de litt svakere spillerne, men man kan i alle fall få et innblikk i hvordan han tenker, sier stormester Torbjørn R. Hansen.

Og om verdensmesteren er ute etter inspirasjon før han gyver løs på kommentatorjobben, kan han alltids se gjennom denne videoen.

LES OGSÅ: Slik har du aldri sett noen kommentere sjakk før

Hva tror du? Hvordan tror du Magnus Carlsen vil gjøre det som programleder og sjakk-kommentator?

(Besøkt 561 ganger, 1 besøk i dag)