Vi kunne sikkert nevnt 100 grunner, men her kommer de åtte viktigste grunnene til å få med seg et av årets største sjakklige høydepunkt. EnterCard Chess Qualifier:
av Tarjei J. Svensen
1. Magnus Carlsen med kommentator-debut
Verdensmesteren skal stille opp som kommentator for TV 2 hver eneste dag i løpet av de seks dagene.
– Det blir vel første gang i verdenshistorien at en sjakkverdensmester kommenterer en sjakkturnering, men Magnus tror han har mye å by på. Han gleder seg til å være kommentator i turneringen, sa manager Espen Agdestein til TV 2.
I tillegg til de faktiske sjakkpartiene som spilles, må dette være selve rosinen i pølsa for sjakkentusiaster. Geniet er neppe en god sjakkpedagog, men han kan litt om sjakk. Også har han jo humor også da, som denne fra Tata Steel Chess, da kompisen var kommentator.
Alle partiene kan følges på TV2 med @gmjlh som ekspert, nå uten de karakteristiske krøllene, men fortsatt med den sjarmerende talefeilen!
— Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) January 9, 2015
Men nå blir rollene altså byttet om.
2. Magnus Carlsen ikke blant deltakerne
Det finnes flere gode sjakkspillere i Norge enn Magnus Carlsen. Mange av disse fikk vist seg frem på norsk TV under sjakk-OL i fjor sommer. Nå Og «endelig» får disse sjansen til å bevise akkurat det.
3. De norske deltakerne
GM Simen Agdestein (45): NTG-trener og en tidligere verdensstjerne, i både sjakk og fotball. Viser stadig at han kan hamle opp med de beste, senest i Norway Chess 2014 og i Europacupen i fjor der han slo superstormester Veselin Topalov.
GM Jon Ludvig Hammer (24): Sjakkommentator og norgestoer. Flere gode resultater i det siste og har klatrer opp på 76. plass på verdensrankingen.
IM Aryan Tari (15): Det nest største sjakktalentet i Norge noen gang. Nummer tre i verden og nummer én i Europa under 16 år. Har et vanvittig aktivitetsnivå og har allerede 1185 ratede sjakkpartier i løpet av sin bare åtte årige sjakkarriere.
4. De utenlandske deltakerne
GM Curt Hansen (50): En av Danmarks ledende spillere i 30 år og tidligere juniorverdensmester. Svært lite aktiv de siste ni årene, men har så smått begynt å spille igjen.
GM Nils Grandelius (21): Allerede nummer 1 i Sverige er Grandelius det største sjakktalentet i nabolandet på flere tiår. Kjent for å ha en underholdende og aggressiv spillestil.
GM Laurent Fressinet (33): Tidligere fransk mester, 2.plass i EM fra 2012 og for tiden nummer 37 på verdensrankingen, De siste årene har han også vært en viktig hjelpebrikke i Magnus Carlsens ferd mot VM-tittelen.
5. En publikumsvennlig betenkningstid
Har man fulgt en del sjakkpartier, vet man at de er langtekkelige. Ofte kan de ta opp mot sju timer Arrangøren har tatt konsekvensen av dette og ønsker å gjøre det så publikumsvennlig som mulig.
Betekningstiden er 90 minutter på 40 trekk. Når 40 trekk er passert, får spillerne 30 minutter ekstra på resten av partiet. Det spilles uten tilleggstid.
Går tiden ut, er partiet tapt.
5. Skrifteboks
Skrifteboks er nok en spennende nyvinning som aldri tidligere er prøvd i en turnering på dette nivået. Spillerne er oppfordret til å stikke innom boksen for å fortelle om partiet – mens de spiller. Forhåpentligvis får vi noen interessante betrakninger fra spillerne underveis.
6 Prestisjen
Seks spillere kjemper om en premiepott på 135.000 kroner. Det kommer i tillegg til det som virkelig står på spill. En plass i superturneringen Norway Chess i Stavanger i juni som alene er verdt minst 110.000 kroner.
Alle spillerne vil dessuten ha kameraer rettet mot seg og slik sett er det en uvant situasjon for flere av spillerne som gjør det hele ekstra spennende.
7. Spilletidspunktet
Partiene starter klokken 20 hver kveld. Hva ellers er det å gjøre om kvelden? Se på dårlige realityserier? Nei, da kan man like godt se på sjakk.
8. TV 2s sjakksendinger
Jeg må innrømme at jeg i begynnelsen var negativ til TV 2s sjakksendinger sammenlignet med NRK og VG. Jeg syntes de fomlet litt. Nå er alt så mye bedre.
Etter å ha dekket omtrent alle superturneringene med Magnus Carlsen siden Sinquefield Cup, skulle det bare mangle at de til slutt tok seg sammen. De har stadig forbedret grafikkløsningen sin som gjør det lettere for publikum å få med seg det som skjer.
En annen viktig faktor er den aktive bruken av sosiale medier som Twitter og Instagram, det gjør det mer interaktivt og skaper engasjement. Når sendingen skal foregå utendørs fra Karl Johans gate kan det neppe bli bedre.