Magnus i superfinale i dag

En av tidenes sterkeste og aller viktigste turneringer med vår egen Magnus Carlsen starter i dag med 1.runde kl. 17:00. Final Chess Masters Bilbao er som navnet tilsier, selve superfinalen på årets viktigste superturneringer.

Sjelden har man sett maken til felt i en turnering. De eneste i den absolutte verdenstopp som mangler er Vladimir Kramnik og Alexander Morozevich. Men bortsett fra disse to, er det liten tvil om at vi har et fantastisk slagkraftig felt. Vår egen Magnus Carlsen er tredjerangert i en turnering der Sjakknytt anser Vassily Ivanchuk for å være knapp favoritt etter sine siste bravader i Moskva. Feltet er uansett såpass jevnt at Sjakknytt tror hvem som helst er kapabel til å vinne, Magnus inkludert!

Bilbao Grand Slam er en spesiell turnering på mange måter:

  • Turneringen spilles i et eget lydtett glasshus midt i Bilbao sentrum. Her kan forbipasserende følge med!
  • Det benyttes et uvanlig poengsystem, med 3 poeng for seier, 1 for uavgjort og 0 for tap. Dette skal motivere spillerne til å ta flere sjanser, ettersom man belønnes mer for seier.
  • Det spilles etter Sofia-regelen som sier at partiene ikke kan bli enige om remis uten at dommeren godkjenner det.
  • Det spilles 10 runder med en noe kortere betenkningstid enn vanlig, 90 minutter på 40 trekk, deretter 60 minutter på resten av partiet . Ingen tilleggstid!
  • Rundene har et perfekt starttidspunkt for oss nordmenn, 17:00 hver dag, med unntak av siste runde 16:00.
  • Premiepotten er på hele 3,2 millioner kroner, hvorav nærmere 1,2 millioner går til vinneren.

1. runde 17:00 spilles slik:
Anand – Ivanchuk
Radjabov – Topalov
Aronian – Carlsen

Det blir omfattende dekning verden rundt. Susan Polgar er offisiell kommentator sammen med Boris Spassky og vil oppdatere direkte fra Bilbao med kommentarer. Se også bilder og omtale på MIGs Daily Dirt, ChessBase, Chessdom, ChessVibes, Internet Chess Club og Henrik Carlsens blogg. Nettavisen, NRK og Sjakkfantomet er bare noen av de her hjemme som ventes å ha hyppige oppdateringer. Det blir også live radiokommentering av alle partiene med sterke stormestere på ICC. Sjakknytt skal forsøke å holde leserne oppdatert med siste nytt! Følg med, følg med!

Foto: Susan Polgar

Slik presenterer Final Chess Masters Bilbao seg selv i denne promovideoen:

(Besøkt 156 ganger, 1 besøk i dag)