Norske overraskelser i København

Mens vår elitespiller IM Torbjørn R. Hansen skuffet i 1. runde av Politiken Cup i København, imponerte et par av våre unge og lovende juniorer med kjemperesultater!

Sjakknytts håp IM Torbjørn R. Hansen fikk en særdeles dårlig start med et sensasjonelt tap for en spiller nesten 500 ratingpoeng lavere ratet enn seg selv. Det er fortsatt tidlig, men det spørs om det blit litt for tøft å ta GM-napp nå.

Til gjengjeld var det flere av våre unge lilleputter som som tok poeng mot klart høyere rangerte spillere. Aller mest imponerte 12-årige Stian Johansen (bildet) fra Fredrikstad med en norsk rating på 1755. Lilleputten som kom på 6. plass i årets Landsturnering, banket FM Alexander Kulago (2305) med svart på overbevisende vis. Russeren undervurderte 12-åringen og Johansen hadde ingen problemer med å stå i mot det noe billige angrepet. Allerede etter 24 trekk sto Stian til lett vinst og partiet var over etter bare 32 trekk! (se diagram)

Av andre gode resultater, er det også verdt å trekke fram Lilleputtnorgesmester Tor Botheim (1811) som spilte remis med svart mot IM Mikkel Antonsen (2455), mens det helnorske oppgjøret mellom Henrik Sjøl (1734) og Mikael Rølvåg (2048) endte remis.

14-årige Anders Hobber kjempet også godt på 2. bord mot superstormester GM Vladimir Malakhov (2689) og spilte et parti han kan være godt fornøyd med, tross tap til slutt. Hobber fikk også skryt på hjemmesiden:

Hvit: Hobber
Svart: GM Malakhov (2689)

På 2. bræt spillede den norske junior (14 år) Anders Hobber et glimrende parti mod den russiske Super Stormester, Malakhov. Omkring træk 20 havde vi den opfattelse at Anders stod glimrende, men 23.Lh3?! var vi ikke tilfredse med. Fra salen blev der foreslået 23. Sxe4, fxe4 og så et Dronningtræk der truer enten på a5 eller h5. Som det kom blev de sorte Løbere meget stærke. 33.c6? mente vi også var forkert. 33.Tf1! og det ser ud som om at den norske junior er fint med i partiet. Under alle omstændigheder kan Anders være stolt af partiet.

Her har kanskje 14-åringen lært at selv om man er underdog med 600 ratingpoeng mindre, er de slettes ikke uovervinnelig. Dette vet undertegnede ALT om! Det kan også bronsevinner i årets Lilleputtklasse skrive under på:

Hvit: IM Engqvist (2363)
Svart: Suntharalingam (1694)

Svart står godt, men må passe seg for fribonden i b-linjen og tiden begynner trolig også å løpe. 35…Tc3? Stygg feil. I stedet er 35…Td2! sterkt. 36.Sxf5 Tg8 37.Kf4 Tf2 38.Sg3 Txh2 og svart bør i hvert fall ikke tape. 36. b6! Nå spaserer b-bonden. Tce3 37. b7 Tb8 38. Ta8 Tee8 39. Txb8 Txb8 40.La6 Tg8+ 41. Kf2 1-0 Synd for Jathavan, som virkelig var nær!

For øvrig er det imponerende av danskene å ha over 130 partier tilgjenglig for nedlasting bare timer etter at runden er ferdig. Absolutt ALLE partiene er lagt inn! Hvordan har de klart det? Spill gjennom eller last ned alle partiene i PGN-format.

Søndag er det dobbeltrunde med start 9:00 og 16:00, og i 2. runde i dag kan vi følge Narviks Kjell Ole Kristensen (1958) direkte mot georgieren GM Mikheil Mchedlishvili (2604).

Se også dekning hos Nettavisen og hos Sjakk.net som har diverse bilder og oppdateringer fra København.

Foto: Bjørn Berg Johansen og Tarjei J. Svensen (av Jathavan)

(Besøkt 726 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Norske overraskelser i København"

 1. Imponerende med partiene klare bare timer etter runden!

  Ja, det er imponerende. Men danskene viser at det er mulig. Jeg har flere ganger etterlyst dette i norske turneringer, og tror (i min enfoldighet) at jeg har oppskriften:

  Hvis arrangørene har tilstrekkelig med (gjerne bærbare) pc-er med programvare, allierer seg med nok personer til å legge inn partiene, og sørger for at dette blir gjort etter hvert som partiene er ferdigspilt (og ikke lar partinoteringene ligge å mugne), går dette helt greit.

  Arrangøren må selvsagt også i planleggingen av turneringen sørge for å velge et sted der man har tilkoblingsmuligheter til internett (så selvsagt som det høres ut, men det er ikke alltid at det faktisk er tilfelle!!).

  Detaljplanlegging og styring/oppfølgning er stikkord her.

 2. INNLEGGING AV PARTIER

  Dette er et tips til arrangøren av neste års landsturnering: Legg inn en funksjon i påmeldingslista der deltakerne kan melde seg frivillig som partipuncher! En kan for eksempel lokke med 1 gratis pizzamåltid for 8 partier og/eller 1 gratis overnatting (trenger ikke å være på luksushotell) for 16 partier. Still så med nok pc-er, så tror jeg at man er langt på vei med å oppfylle behovet.

  Hvis man i tillegg differensierer prisen for deltakelse slik at man gir en (liten) rabatt for å legge inn de partiene man spiller selv, kommer man enda lenger…

Stengt for kommentarer.