Suppleringsuttak i USF

Etter at USF-styret i forrige uke gjorde et kontroversielt suppleringsuttak til EM og VM for ungdom i sommer bak Uttakingskomiteens rygg, gikk to av medlemmene i komiteen av med umiddelbar virkning.

USF-styret var tydeligvis ikke helt fornøyd med EM/VM-uttaket som uttakingskomiteen J.Paul Schmidt, Eirik Gullaksen og Per Olsen gjorde og tok i tillegg ut fem jentespillere i U12,
U16 og U18-klassen kort tid etter. Dette førte til at Gullaksen og Olsen trakk seg fra komiteen med umiddelbar virkning.

I går ble også stortalentet Aryan Tari (9) tatt ut og får med det velge om han vil spille EM eller VM. Gullaksen skriver på Bergens:

USF har i alle år hatt som prinsipp at Norge ikke skal delta i EM eller VM med spillere under 11 år, men velger altså nå å fravike dette. Av en eller annen grunn har man ikke samtidig tatt ut 10-årige Kristian Stuvik Holm (1353). Han er drøyt 100 poeng lavere ratet enn Tari, men leder Miniputtklassen i NM klart og slo Tari i innbyrdes oppgjør i sjette runde. Kanskje enda ett suppleringsuttak hadde vært på sin plass?

Mange husker nok tilbake til 2002, da Magnus Carlsen bidro til at USF endret sine uttakingsregler. Fram til da, stilte ikke Norge i internasjonalt i aldersbestemte klasser med spillere yngre enn 14 år. Etter sterkt press, fikk Magnus stille og tok senere sølv i U12-klassen i VM og tok 3. plassen i EM.

Selv har jeg alltid ment at disse reglene er for firkantete, og når man først kan la 6-7-åringer delta i internasjonale mesterskap, hvorfor ikke da sende de til VM om de virkelig er gode nok og selv vil?

Sjelden har det vært bedre grunnlag for å kunne ta ut en spiller i U10-klassen enn nå. Aryan Tari er særdeles lovende og kan hevde seg godt i EM eller VM. Men som Gullaksen påpeker, her bør det være klare retningslinjer og det er merkelig at USF plutselig tar ut en spiller i U10-klassen etter at Norge aldri har sendt spillere dit før. Og hvorfor bare ta ut en spiller? Burde ikke Hamars 10-åring Kristian Stuvik Holm, som nå står med 7 av 7 i Miniputt etter seier over Tari, også tas ut? Bør det ikke vært likt i alle klasser, altså minst to spillere i hver klasse?

(Besøkt 78 ganger, 1 besøk i dag)