Dortmund Sparkassen: Leko seiret, Kramnik feilet

Peter Leko stakk til slutt av med trofeet i den tyske storturneringen Dortmund Sparkassen Chess Meeting. Gjett hvem som endte nest sist!

Som så ofte før i Dortmund, var det en turnering preget av en særdeles høy remisprosent, hele 60 %. Det var visst ikke det vi omtaler som normale pengepremier her, og spillerne ble utelukkende betalt før turneringen, såkalte startpenger. Som følge av dette har nok ikke spillerne den samme motivasjonen til å spille videre i teoretiske remistillinger.

Særdeles jevnt ble det altså til slutt. For Leko sin del var det nok å vinne to partier, ett mot Vassily Ivanchuk og mot overraskelsesmannen Jan Gustafsson i nest siste runde. På det tidspunktet ledet Gustafsson alene, og seieren var i så måte ganske avgjørende for utfallet. Remiskongen Leko var ellers ganske så solid, og holdt remis i det avgjørende siste partiet mot Naiditsch.

Anand-utfordrer og regjerende Dortmund-mester Vladimir Kramnik hadde på sin side ikke noen særlig god turnering. Siste rundepartiet mot Ivanchuk ødela en del. Russeren bukket partiet i ett trekk. Kramnik vant kun ett eneste parti, over en særdeles skadeskutt Loek van Wely. Dette fører Kramnik ned til en 6. plass på liveratingen med 2773, nesten 20 poeng bak Magnus!

Nederlenderen van Wely hadde trolig mer personlige ting på hjernen, og dette bidro til den miserable scoren 1/7. Nå står han faktisk i fare for å falle ut av verdenstoppen.

Ellers gjorde nykomlingene Jan Gustafsson og Ian Nepomniachtchi det ganske så respektabelt. Gustafsson ledet inntil tapet mot Leko i 6. runde, mens 17-årige «Nepo» gikk gjennom turneringen uten tap.

Enda bedre dekning fra turneringen finnes hos alltid interessante Sjakkfantomet og sluttrapport hos ChessBase. Se også MIG Daily Dirt.

Foto: ChessBase

(Besøkt 109 ganger, 1 besøk i dag)