Norsk suksess i Svein Johannessens minneturnering

Svein Johannessens minneturnering ble en kjempesuksess av flere grunner. Litaueren og Norgesvennen GM Aloyzas Kveinys var best og vant alene med 7,5 poeng. Halvpoenget bak kom IM Jon Ludvig Hammer med 7 poeng. Men det var flere sterke norske resultater.

Litaueren Kveinys fikk kamp nesten til døra, og det fra uventet hold. Den 16-årige OSS-spilleren og NTG-eleven Nicolai Getz sjokkerte flere da han beseiret sterke mesterspillere på rekke og rad og ledet turneringen sammen med Kveinys etter 7 runder. Getz hadde da IM-nappsjanser, men ble effektivt stoppet av turneringsvinner Kveinys i 8. runde og klubbkamerat Jon Ludvig i 9. runde. Med 6 poeng og en ratingprestasjon på 2336 er dette uansett en strålende prestasjon av unggutten. Getz skal spille i mesterklassen under NM i Tønsberg og det blir spennende å se hvordan han følger opp denne prestasjonen.

Jon Ludvig på sin side mistet trolig seieren i turneringen da han rotet bort et klart vunnet sluttspill mot Kveinys i 5. runde. Unge Hammer avgav deretter litt for mange remiser til å kunne ta igjen litaueren, men med to seire på slutten sikret han seg en godkjent 2. plass og en «liverating» på 2499. Hammer beviser stadig at han holder stormesternivå, og selv med «bare» ett GM-napp i lomma, er det nok bare et spørsmål om tid før 18-åringen blir Norges neste GM.

Ellers bemerket også Andreas G.R Moen (prestasjon 2355), Kenneth Einarsen (2311) og Trond Gabrielsen (2392) seg spesielt. Det eneste som forhindret storebror Gabrielsen i å oppnå en topplassering, var jobbforpliktelser tirsdag og bergenseren måtte derfor trekke seg fra de to siste rundene.

Det var en strålende markering av Svein Johannessens minne dansknorske Bjarke Sahl hadde stelt i stand. Den tidligere generalsekretæren og nåværende sjakkbladredaktøren gjorde en fantastisk jobb med å få arrangementet i havn, en mye større jobb enn mange kan tenke seg. Oppgaven ble ikke akkurat vanskeligere med tanke på at paret Sheila og Bjarke Sahl fikk sitt tredje barn den samme uken.

Med fem stormestere på startstreken, utendørs kantine med innleide kokker, to direktesendte partier hver dag, eget utendørs telt med livekommentering av partier og utdeling av bøker før partiene var stemningen blant de 60 spillerne god under hele turneringen.

Se resultater, bilder og last ned partier. GM Leif E. Johannessen har skrevet en sak for Nettavisen. Se også Bjørn Berg Johansens fine bilder.

Foto: Tarjei J. Svensen og Yerazik Khachatourian

(Besøkt 248 ganger, 1 besøk i dag)